Tengelice csoport

A Fodor Ákos idézetet – „Tudsz játszani? – Tudok. – És szeretsz is? – És szeretlek is!” (Tündérpárbeszéd) Kiegészíteném még eggyel: „Segíts mindennek olyannak lennie, mint amilyen úgyis” (Gyakorlat). Ennél többet nem tudok mondani a Tengelice csoportról. Egyszerűen minden benne van, ami meghatározza 25 gyerekből és az őket körülölelő családokból álló kis közösségünket. Szeretve játszunk és játszva szeretünk…mindenkit, akit hozzánk sodor az élet. Nem mindig könnyű. Vannak rossz napok. Van, amikor hangosak és undokok és morgósak vagyunk. Akkor lép életbe a kettes számú idézet. Segít. Segít meglátni az embert az ördögfióka és a hárpia óvónéni mögött. És akkor újra kisimul az ég és feloldódunk a játékban. Játszunk a művészetekkel, kreatív inspirációkkal, mesékkel, melyek átszövik mindennapjainkat. Játszunk a természet kincseivel, a hangokkal, ízekkel és illatokkal. A gyerekek aktívan alakíthatják a tereket, bátran nyúlhatnak az alapanyagokhoz eszközökhöz, hogy az átélt kalandokat mindenki magáénak érezze, hogy tudják, érezzék, hogy tevékeny és cselekvő tagjai közösségünknek. Hogy megláthassuk a bennük szunnyadó értékeket és ezáltal a morgósat, az undokat és a hangosat is tudjuk szeretni, mert lám-lám „micsoda grandiózus ötletei vannak”, meg „hogy vág az esze” és „milyen szépen megrajzolta” …

Minden vágyunk, hogy mire kirepülnek tőlünk pelyhes fiókáink merjenek gondolkodni, őszintén ki tudják fejezni az érzéseiket és érzelmeiket, képesek legyenek kooperatív módon együtt dolgozni, véleményt formálni és kiállni önmagukért. Hogy lássák vannak erősségeik és vannak fejlesztendő képességeik és hogy ez teljesen rendben van így!

„A tengelic életmódja szerint rövidtávú vonuló. Magvakkal, hernyókkal és bogarakkal táplálkozik. Ha házilag kívánjuk őket etetni, akkor arra kell felkészülnünk, hogy termetéhez képest sokat eszik. Egy-két madár beül az etetőbe és az egész napját ott tölti, kisebb-nagyobb megszakítással. Az étel, azaz a magvak utánpótlásáról eszerint érdemes gondoskodnunk.” (Wikipédia)

Fontosnak éreztük megjegyezni ezt az apró tényt, hiszen 20 tengelice fióka „rövidtávú vonulásra” készül. Szeptembertől a Dózsa György utcai Forrás tagóvodában rakunk fészket…ha esetleg házilag kívánnak etetni! Szeretünk enni. Sokat. Magvakat, gyümölcsöket, igen, bogarat, hernyót nem kérünk így böjt idején.

Tengelice csoport

Óvodapedagógusok:

Karczevicz Dóra

Karczewicz Ágnes

Dajka:

Olexa Györgyné (Erzsike)

Pedagógiai asszisztens:

Vassné Kiss Ildikó

 

A csoport létszáma: 26 fő

A csoport életkori összetétele:

3 évesek: 1fő (lány)

4 évesek:10 fő (4 lány, 6 fiú)

5 évesek: 8 fő (4 lány, 4 fiú)

6 évesek: 1 fő (1 fiú)

Üres férőhelyek száma: 6