Vackor csoport

 

 

A Vackor csoport az idei tanévben indult el Molnárné Váradi Erzsébet és Kolozsvári Anna Krisztina óvodapedagógusokkal, valamint Nagy Sabine dajkával. Mindennapjainkat az újjá varázsolt külső- és belső környezetben kezdhettük el; ennek részeként a tanév kezdetén egy újonnan festett „mesefa” várta a gyermekeket a csoportszobában.

A bizalmas biztonságot nyújtó környezet feltételeinek megteremtése kiemelt fontosságú óvodásaink fejlődésében, ebben játszik nagy szerepet a napirend. A szeretetteljes légkör cselekedeteikről való pozitív visszajelzés hangsúlyosan jelen van a csoportunkban.

A gyermek legfejlesztőbb tevékenysége a játék, ezen keresztül fedezi fel a világot, tanulja meg az alapvető szociális normákat.

„Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt” (Platón)
A gyermekeink életében kiemelt szerepet kap a szabad játék.

A csoport életében fontos szerepet kap a zene, népzene, néphagyományok és a jeles napok. Ehhez kapcsolódóan igyekszünk kihasználni a csoportban már adott eszközöket és mi magunk is készítünk zeneszerszámokat. Az idei évben, elindult a Vackor zenei tehetségfejlesztő műhely, így kiemelten is foglalkozunk a zenével, zenehallgatóvá neveléssel és néptánccal, valamint ezt külső programokkal is megtámogatjuk. A zenei neveléssel nemcsak a zene szeretetét érezhetik át a Vackorosok:

„Az ének felszabadít, bátorít, gátlásokból, félénkségből kigyógyít. Koncentrál, testi-lelki diszpozíción javít, munkára kedvet csinál, alkalmassá tesz figyelemre-fegyelemre szoktat… kifejleszti csírájában minden emberben meglévő zeneérzéket, ezzel megadja a műveltség alapját, amivel szebbé, gazdagabbá teszi az egész életét.” /Kodály Zoltán: Tanügyi bácsik! Engedjétek énekelni a gyermekeket! In: Visszatekintés I. köt. Budapest. Zeneműkiadó Vállalat, 1982. 304.o./

A Vackor csoportos óvodapedagógusokat, támogató, befogadó szülői légkör veszi körül és rengeteg segítséget kapnak a szülőktől, nagyszülőktől.

Vackor élet-képek