Diófa csoport

Mit jelent Diófásnak lenni?

A Diófa csoport éppen hat évvel ezelőtt született meg Karczevicz Dóri és Szabó Orsi néni fejében. Olyan óvodás közösséget álmodtak meg egykor, ahol minden gyerkőc otthon érzi magát, ahol közel hozzák számukra a világot és nyitottá teszik az apróságokat az őket körülvevő környezetre.

Az azóta eltelt időben varázslatos Diótündérekkel benépesített világunk, igazán szépséges, saját kezünk munkájával készített tárgyi környezetünk és felnőtt közösségünk ma már számos olyan értéket hordoz, amely a minket választó családok számára immár valódi kapocsként és hívogatóként szolgálnak.

Apró részekből építjük fel nevelőmunkánkat, türelemmel, nem sietve elébe az el nem futó dolgoknak, mert hisszük, hogy gyermekeink életében ezek a csodás óvodai évek mély és el nem múló pozitív nyomot hagyva élethosszig kísérhetik személyiségük változását, az igazi kibontakozást.

Játszani engedünk és mi magunk is játszunk. Kreatívan, önállóan, szabadon, felismerve, rácsodálkozva, egymást tisztelve és támogatva. Hisszük, hogy a játszás öröme, a játszani tudás képessége megalapozza a megismerés vágyát, melyekre sikerrel építkezhetnek később az iskolai tanulmányaik során.

Határaink rugalmasak, de mégis komoly szabályokat alkotunk közösen, melyek keretet adnak életünknek. Tere van az érzelmeknek akkor is ha fájnak, de megtanuljuk mit jelent beleélni magunkat mások világába és együtt érezni, bocsánatot kérni és megbocsájtani. Komolyan vesszük az igaz szót és az egyenes beszédet.  Vannak titkaink, melyek csak a Diófásoké és ettől még izgalmasabb ide tartozni. Szokásaink, hagyományaink egyediek és őszintén vártak.

Ilyen például az új Diófás gyerekeket szívünkbe  befogadó játék, a születésnapi kókuszgolyó gyúrás, vagy a iskolába indulók búcsúja a Kispatak hídon, ahol mindenki belesúgja kívánságát egy dióhéjba, majd a patak vizére bízva útjára engedi azt, hogy a világ végén is megtalálja majd egykor.

Ünnepeink valódi ünnepek, mert tudjuk, hogy őseink életét az ünneptől ünnepig tartó készülődés szervezte és határozta meg. Szeretnénk átadni e tudást és hagyományt mi is, mert várakozni, tenni örülni és megpihenni örök körforgás és rendszert adó életerő a gyermek életében is.

Együtt nevelünk szülő társainkkal, úgy, hogy támogassuk a család által megkezdett utat és segítsük az esetleges elakadásokat. Tudjuk, a legnehezebb és legszebb dolog az életben szülőnek lenni, mi pedig szeretnénk ezt együtt megélni a hozzánk járó gyerekek családjával.

Kerek a világ akkor is ha döccenőket találunk az úton, ha elfáradunk olykor, vagy megtalál minket a bánat. Egymásért vagyunk és tenni akarunk a Diófás gyerekekért.

Hitünk , tudásunk és szívünk szerint…

diófa élet-képek